Internationale Vrouwendag in Altena goed bezocht

Foto: Bibliotheek Altena

Woudrichem – De viering van Internationale Vrouwendag werd dit jaar weer goed bezocht. Meer dan 50 vrouwen waren aanwezig op de 8e maart in de bibliotheek in Woudrichem.

Rosalie ’t Lam heette iedereen welkom namens Vrouw & Altena. Ze schetste het doel van de Internationale Vrouwendag noemde de plannen van V&A voor de komende tijd. Daarna was het de beurt aan spreekster Karin Brugman. Op prikkelende wijze bracht ze een discussie op gang. Hoe wij mensen onbewust allerlei beelden met ons mee dragen. Beelden, die onze mening en ons gedrag beïnvloeden. Zo haalde ze Nelson Mandela aan, die schrok toen hij een vliegtuig binnenstapte en ontdekte dat de piloot zwart was. Zou een zwarte piloot dat wel kunnen….?! Vervolgens schrok hij  van zijn eigen gedachte. Zo hebben wij mensen allerlei beelden, bewust en onbewust, ook over vrouwen en mannen.

Toontje Sprengerpluim

Tijdens deze viering van Internationale Vrouwendag is vervolgens de zestiende Toontje Sprengerpluim toegekend aan Wendy van Ooijen, wethouder in de gemeente Altena. Zij is al van jongsaf aan politiek actief in Altena. Van 2010 tot 2022 was ze raadslid in de gemeente Woudrichem, sinds 2022 is ze wethouder in de gemeente Altena en zo een rolmodel voor vele andere vrouwen in de regio.

De Toontje Sprengerpluim werd eerder uitgereikt aan o.a. Paula Jorritsma, Carola Schouten, Jade Buchholtz, Anne-Wil Maris. De pluim, die sinds 2009 wordt uitgereikt rond 8 maart door Hannie Visser-Kieboom verwijst naar Toontje Sprenger, zij was in 1939 het eerste vrouwelijke raadslid in het Land van Heusden en Altena in de gemeente Sleeuwijk en De Werken c.a. Samen met een zus en broer runde ze café Sprenger bij het voetveer van Sleeuwijk naar Gorinchem. Met het uitreiken van de pluim wordt zo jaarlijks aandacht gegeven aan het belang van vrouwen in politiek en besturen. Besturen horen een afspiegeling zijn van de bevolking, o.a. in man/vrouw verhouding. In Altena lukt dat goed, zo telt de huidige gemeenteraad van Altena acht vrouwen en zijn er drie vrouwelijke wethouders.

Elke dag beginnen met het laatste lokale nieuws? Schrijf dan in voor onze nieuwsbrief, klik hier!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen