Essent gooit de prijzen met 50% omhoog

Energiebedrijf Essent heeft medegedeeld dat de variabele tarieven per 1 oktober omhoog gaan. Meer dan een miljoen klanten met een variabel contract gaat daardoor bijna de helft meer betalen voor stroom en 30% meer voor gas.

Er zijn verschillende tarieven voor klanten die voor 1 juli een variabel contract hadden en klanten die daarna een variabel contract hebben afgesloten. Voor nieuwe klanten zijn de tarieven veel hoger. Die betalen momenteel 0,84 euro per kilowattuur en voor gas 3,98 per kubieke meter. Om hoeveel klanten het precies gaat per categorie heeft Essent nog niet gemeld.

Het huidige stroomtarief bedraagt bij Essent 0,29 euro per kilowattuur. Vanaf volgende maand wordt dit voor de meeste klanten met een variabel contract 0,44 euro per kilowattuur. Het tarief voor gas gaat van 1,51 euro per kubieke meter naar 1,99 euro. De nieuwe tarieven zijn inclusief energiebelasting, opslag duurzame energie- en klimaattransitie en 9 procent btw.

Essent noemt het de sterk gestegen energieprijzen op de energiemarkt als oorzaak voor de tariefverhogingen. De prijzen voor komende winter ook moeilijk te voorspellen. Dit komt met name door de oorlog in Oekraïne.

Energiebedrijven Vattenfall en Eneco hebben eerder ook al tarieven gewijzigd. Vattenfall heeft de variabele tarieven verhoogd. Eneco heeft de vergoeding van zonnestroom verminderd.

Het kabinet heeft een prijsplafond aangekondigd voor de energierekening van huishoudens per 1 januari. Vooruitlopend daarop moeten energierekeningen in november al omlaaggaan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen