ACKC besluit veldseizoen met heerlijke pot korfbal

Foto: Pixabay

Almkerk – Het seizoen zit er op voor de Almkerkse korfballers. Tijdens de laatste thuiswedstrijd bood de ploeg goed weerstand tegen Fortis uit Souburg. De Zeeuwen, opgekomen met een flinke schare supporters, hadden lange tijd nodig om het verschil te maken, maar trok na een uur spelen met 9-14 aan het langste eind en mocht daarmee de kampioensvlag hijsen.

Op een zonnig sportpark  De Alm nam ACKC brutaal de leiding. Stef Mommers kon profiteren van een opstelfout onder de kort en strafte dat meteen doeltreffend af: 1-0. In de aansluitende aanval aan de andere kant wordt er een strafworp toegekend tegen Sabine Meerman en dat buitenkansje lieten de Zeeuwen niet liggen: 1-1.

Even later een vrije bal waaruit gescoord kan worden en daarmee kijkt ACKC voor het eerst tegen een achterstand aan. Vervolgens duurt het bijna een kwartier alvorens er weer gescoord wordt. Weer mag Fortis aanleggen voor een strafworp. In deze periode is er echt een gelijk opgaande strijd waarin BakerTilly formatie verzuimd om zichzelf te belonen. Te veel kansen laat de ploeg liggen omdat ze er te slordig mee om springen. En Fortis is er de ploeg niet naar om de hun geboden kansen vervolgens wel af te ronden. ACKC moet teveel vrije ballen en strafworpen weggeven (een makke waar het team het hele jaar al mee kampt) en dat is toch een zwakte van de formatie. De eerste 4 Zeeuwse treffers komen allemaal uit vrije ballen of strafworpen.

Na de 1-4 scoort gelegenheidsaanvoerder Emiel van der Ham van afstand de 2-4. En een enkele minuut later is het al 2-5. Stef Mommers moet toestaan dat zijn tegenstander van dichtbij een toverbal door het mandje laat glijden. Met nog 10 minuten te gaan in het eerste deel wordt Sabine Meerman goed vrijgespeeld en van de middenafstand is de Woudrichemse spatzuiver: 3-5 en daarmee staat de druk er bij Fortis weer vol op.

Fortis beschikt over een viertal heren die allen langer zijn dan hun Almkerkse tegenstander. Dit levert zeker bij de positie in de korfzone een voordeel op en dat weten ze goed uit te buiten. Ondanks zijn sprongkracht mist Sven een bal in de rebound en kan zijn tegenstander profiteren. En even later moet Stef Mommers van afstand de 3-7 toestaan.

Nog vlak voor de rust maakt Sven van der Ham zijn eerste van drie treffers deze middag. Van afstand tekent hij voor 4-7. Vlak voor het rustsignaal tekent Stef Mommers van afstand voor de 5-7 ruststand. Een heerlijke pot korfbal tussen twee ploegen die elkaar lekker laten spelen  en allebei vol voor de winst gaan. Scheidsrechter De Haan loopt er eigenlijk voor spek en bonen bij. Mooi dat het ook zo kan!

In het tweede deel neemt Fortis allengs meer afstand. Eerst moet Stef Mommers een strafworp toestaan na weer een onnodige overtreding onder de korf: 5-8. En even later gooit Fortis van afstand de 5-9 binnen. Alle tijd om met twee benen aan te leggen en dat betekent gewoon een doelpunt. En met een 5-10 tussenstand en een klein kwartier te gaan lijkt de wedstrijd op dit moment gespeeld.

Sven van der Ham dolt zijn tegenstander en legt van afstand doeltreffend aan waarmee er een stand van 6-10 op het scorebord komt. De kleinste Van der Ham in het team heeft zich dit seizoen sterk ontwikkeld.

Bij Fortis wordt er nadrukkelijk op gecoacht om de druk op Emiel van der Ham te houden zodat hij beperkt wordt in zijn schoten. Dat biedt  vervolgens wel kansen en na een actie naar binnen mag hij aanleggen vanaf de strafworpstip. Dit maal met twee handen (!) gooit hij de 7-10 binnen.

Nadat Fortis eerst van afstand de 7-11 binnen schiet is het even later alweer 8-11. Sven van der Ham profiteert van een reboundfout bij Fortis en scoort van dichtbij.

Fortis speelt de aanvallen nadrukkelijk over de dames en dan is het des te lekkerder als je je tegenstander dan eens lekker kunt blokken. Schiet je een keer, word je geblokt! Emiel van der Ham geniet zichtbaar van zijn actie aan de zijlijn. Met nog een kleine 10 minuten te gaan is het nog steeds een spannend potje. Twee afstandstreffers van Fortis op rij betekent 8-13 en daarmee is het definitief gedaan.

Imar van der Priem komt nog binnen de lijnen om Stef Mommers af te lossen. Je kunt in deze fase duidelijk zien dat beide ploegen moe gestreden zijn. Aan beide zijden worden opgelegde kansen gemist en het is dan ook niet gek dat verse kracht Imar van der Priem van afstand mag tekenen voor Almkerks laatste treffer.  Voor de statistieken scoort de Zeeuwse opponent in de laatste minuut de 9-14 en haalt daarmee het kampioenschap binnen.

ACKC heeft laten zien dat er rek zit in de ploeg en dat biedt voor volgend seizoen volop kansen.

Coach van Houwelingen moet voor volgend jaar afscheid nemen van Imar van der Priem (hij gaat zich richten op zijn studie) en Thijs de Groot. De Groot keert na een jaartje terug op het oude nest bij Vriendenschaar in Hardinxveld. Het lijkt dat Wietze de Vries voldoende hersteld is om volgend jaar zijn plaats in de selectie weer in te nemen. De andere plaats lijkt weggelegd voor Derrek Koekkoek.

De doelpunten werden gemaakt door:

Sven van der Ham (3x), Emiel van der Ham en Stef Mommers (2x), Sabine Meerman, Imar van der Priem (1x).

Elke dag beginnen met het laatste lokale nieuws? Schrijf dan in voor onze nieuwsbrief, klik hier!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen