Rechtbank: Butterfly Orchids mag alleen eigen arbeidsmigranten huisvesten

Foto: Shutterstock

Andel – De rechtbank in Breda heeft bepaald dat Orchideeënkwekerij Butterfly Orchids in Andel alleen arbeidsmigranten mag huisvesten die bij het bedrijf zelf of op een locatie van het bedrijf werken. Dit betekent dat het bedrijf geen arbeidsmigranten van andere bedrijven mag huisvesten, evenals niet-arbeidsmigranten die dringend tijdelijke woonruimte nodig hebben.

Deze uitspraak komt voort uit een rechtszaak aangespannen door een groep van 63 inwoners van Andel die bezwaar maakten tegen de vergunning die door de gemeente Altena was verleend. De oorspronkelijke vergunning stond toe dat 75% van de gehuisveste arbeidsmigranten bij een ander agrarisch bedrijf in de gemeente Altena mochten werken.

De rechtbank oordeelde dat het huisvesten van werknemers van andere bedrijven tijdens het laagseizoen te veel lijkt op een logies- of woonvoorziening. Bovendien heeft het bedrijf tijdens de piekperiode 90 tot 100 medewerkers nodig, terwijl dit in het laagseizoen slechts 66 is. Dit betekent dat er in het laagseizoen ruimte zou zijn voor 208 werknemers van andere bedrijven of niet-arbeidsmigranten, wat de rechtbank niet wil toestaan. De gemeente Altena moet van de rechter de proceskosten betalen. Orchideeënkwekerij Butterfly Orchids kan nog in hoger beroep.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen