Aldi wil tijdelijke supermarkt openen aan de Grote Waardweg in Werkendam

Foto: Pixabay

Werkendam – Supermarktketen Aldi wil op de hoek van de Grote Waardweg en Dijkgraaf Den Dekkerweg een tijdelijke supermarkt vestigen. Voordat de benodigde vergunning kan worden verleend, moet de gemeenteraad akkoord gaan met een “verklaring van geen bedenkingen” (VVGB). De eventuele omgevingsvergunning wordt voor maximaal tien jaar verleend.

Aldi zoekt al geruime tijd naar een nieuwe winkellocatie in Werkendam, omdat de huidige locatie verouderd is en niet genoeg ruimte biedt voor een grotere winkel. In 2018 stemde het college van de voormalige gemeente Werkendam in met de verplaatsing van Aldi om de supermarkt in Werkendam te behouden. Diverse locaties werden onderzocht, waarbij de locatie aan de Werkina als geschikt werd bevonden, maar tijdens de omgevingsdialoog bleek er weinig draagvlak vanuit de omgeving. Daarom werd de locatie bij de ijsbaan/volkstuinderscomplex nabij de Lange Wiep verder onderzocht.

Dit gebied maakt deel uit van de gebiedsvisie Werkendam Noordoost, waar ruimte gezocht wordt voor een nieuwe ontsluitingsweg, bedrijventerrein en woningbouwlocaties. Om te voorkomen dat de supermarkt slecht gepositioneerd zou zijn, werd Aldi gevraagd een tijdelijke locatie buiten dit gebied te zoeken. Deze werd gevonden naast Grote Waardweg 1, die voor maximaal tien jaar kan worden gehuurd.

In februari 2023 besloot het college in principe medewerking te verlenen aan de tijdelijke huisvesting van Aldi aan de Grote Waardweg en de huidige locatie aan de Floreffestraat 26 in Werkendam te herontwikkelen voor zeven woningen. Aldi heeft in de tussenliggende periode de ruimtelijke procedure voorbereid.

Om het project te realiseren, moet worden afgeweken van het bestemmingsplan. Voor de tijdelijke supermarkt is gekozen voor een uitgebreide omgevingsvergunning voor een periode van maximaal tien jaar. Op 24 oktober 2023 stemde de raad in met de ontwerp VVGB, waarna één zienswijze binnenkwam. De gemeenteraad moet daarom een definitieve VVGB voor deze ontwikkeling afgeven.

Tijdens de omgevingsdialoog werden twee kritische reacties gegeven. De exploitant van een naastgelegen loon- en veeteeltbedrijf vreest hinder door de tijdelijke vestiging van Aldi. De tweede reactie kwam van de Stichting Dorpsraad Werkendam, die de locatie ongeschikt vindt vanwege extra verkeersdruk. Uit een verkeersonderzoek blijkt echter dat de tijdelijke supermarkt geen negatieve invloed heeft op de verkeersafwikkeling.

De dorpsraad blijft van mening dat elke verkeerstoename een bedreiging vormt voor het bedrijventerrein, maar heeft wel begrip voor Aldi’s noodzaak voor een grotere locatie.

Als de gemeenteraad positief besluit over de VVGB, kunnen bezwaarmakers binnen zes weken beroep indienen bij de rechtbank.

Elke dag beginnen met het laatste lokale nieuws? Schrijf dan in voor onze nieuwsbrief, klik hier!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen