Korting voor inwoners Altena bij overtocht Bergsche Maasveren

Foto: Jurgen Versteeg

Altena – Stichting De Bergsche Maasveren gaat voor bepaalde gebruikers zoals personenauto’s, motoren en vrachtverkeer een bijdrage vragen om over te varen.

De raad van Altena heeft het college met een motie opgeroepen om te onderzoeken in hoeverre overvaren voor inwoners van Altena gratis of zo goedkoop mogelijk kan. Het onderzoek is afgerond en het college heeft een besluit genomen. Inwoners van de gemeente Altena kunnen kiezen uit twee abonnementsvormen om goedkoper met de auto over te varen op de veren tussen Drongelen – Waalwijk en Dussen – Sprang-Capelle. Ook voor kleine bedrijfsauto’s en motoren geldt deze korting. Voor (brom)fietsers, voetgangers en landbouwverkeer blijven de veren gratis.

Instandhouding gratis overtocht financieel onhoudbaar
De huidige gratis overtocht met de veren aan de zuidkant van Altena is financieel onhoudbaar. Er is jaarlijks sprake van een afname van het eigen vermogen van de stichting met 700.000 tot 800.000 euro. Om deze afname te dempen en de veren ook in de toekomst in de vaart te kunnen houden heeft Stichting De Bergsche Maasveren een plan gepresenteerd met tariefheffing voor auto’s, motoren, bedrijfsauto’s en vrachtverkeer. Op verzoek van de gemeenteraad van Altena heeft gemeente Altena onderzocht om de overtocht gratis of zo goedkoop mogelijk te houden voor inwoners in Altena. Het college heeft verschillende varianten onderzocht waarbij onder andere gekeken is naar de belangen van inwoners en financiële gevolgen voor de gemeente. Hieruit is nu een keuze gemaakt. Deze keuze is mede gebaseerd en aangescherpt op basis van de met de dorpsraden gevoerde overleggen.

Twee abonnementsvormen met korting voor inwoners Altena
Alle inwoners van Altena kunnen kiezen uit twee abonnementsvormen. Een abonnement van €100, waarmee inwoners een kalenderjaar onbeperkt gebruik kunnen maken van de veren. Of een abonnement van €20 waarbij het hele kalenderjaar 50% korting wordt gerekend op het meerrittentarief van 2 eur0 (voor personenauto’s en motoren) en 2,60 euro (voor lichte bedrijfsvoertuigen tot 3500 kg) per overtocht. Het is mogelijk om lopende het kalenderjaar een abonnement te nemen, waarbij de prijs van het abonnement naar rato wordt verrekend tot het einde van het lopende kalenderjaar. Een abonnement wordt gekoppeld aan een bankrekeningnummer met een adres in Altena. Er kunnen maximaal twee kentekens per bankrekeningnummer worden geregistreerd.

Wethouder Hans Tanis: “Met deze kortingsvormen dempen we zoveel mogelijk de kosten voor inwoners die veelvuldig gebruikmaken van de veerdiensten. Als gemeente Altena dragen we, net als bij de veren aan de noordkant van Altena, bij aan de veerdiensten die belangrijk zijn voor onze inwoners. De gesprekken met dorpsraden, inwoners en gemeenteraad waren goed, en hebben bijgedragen aan het maken van een definitieve keuze. Met deze kortingen willen we inwoners ondersteunen, en tegelijkertijd realistisch zijn betreffende de financiële draagbaarheid voor de gemeente.”

Financiële bijdrage
Gemeente Altena betaalt het verschil tussen de vastgestelde tarieven en de tarieven na korting aan De Stichting Bergsche Maasveren. Dit kost de gemeente naar schatting jaarlijks €250.000. Er is geen afbouwregeling van de korting opgenomen in het definitieve plan. De gemeente evalueert de regeling jaarlijks. Bij de evaluatie worden ook de dorpsraden betrokken.

Stichting De Bergsche Maasveren is voornemens de tarieven uiterlijk in januari 2024 in te voeren. Zij dragen zorg voor de communicatie over de tariefheffing.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen