Alzheimer Nederland collecteert komende week in Altena

02 nov 2023, 13:34 Nieuws
collectebus
Altena - Volgende week houdt Alzheimer Nederland haar jaarlijkse collecteweek. Deze vindt plaats van 6 tot en met 11 november.
Een groot aantal vrijwilligers gaan de deuren langs om geld in te zamelen voor Alzheimer Nederland. Met dat geld worden onder andere onderzoeken gedaan voor een wereld zonder Alzheimer.

Onderzoek nodig

‘1 op de 3 vrouwen krijgt dementie’ staat prominent op de website van Alzheimer Nederland. Een afschrikwekkend getal waarvan veel mensen denken: ‘dat kan niet waar zijn’. Maar helaas klopt het getal.
De kans van 1 op 3 is berekend met cijfers uit onderzoek uit 1995 uit Rotterdam. Maar ook recente cijfers van dezelfde groep laten zien dat de levenskans op dementie voor vrouwen onverminderd hoog blijft. Wat positief is, is dat steeds meer mensen gezonder gaan leven
. Daardoor worden we ouder en vermijden we ziektes als hart- en vaatziekten en kanker. Helaas blijkt ook dat we door gezond leven lang niet altijd dementie kunnen voorkomen. Maar het blijkt wel gemiddeld later in het leven voor te komen! Gemiddeld winnen we door gezond leven dus extra levensjaren én hebben we gemiddeld juist minder jaren met een chronische ziekte als dementie.