Eind van de week wordt de piek verwacht van het hoogwater

28 dec 2023, 13:43 Nieuws
2624276
Waterschap Rivierenland houdt nauwlettend toezicht op het stijgende waterpeil. De gemalen zijn operationeel en de dijken zijn stevig. Indien nodig vinden (extra) inspecties plaats.
Deze week blijft het regenachtig en er wordt hoogwater verwacht. Op donderdag 28 december wordt een piek van 14,50 meter boven NAP verwacht op de Rijn bij Lobith.

Coupures open

Het waterpeil op de Rijn stijgt geleidelijk en bereikt op donderdagochtend (28-12) het hoogste punt. Er wordt geen hoger niveau dan 14,50 meter boven NAP verwacht bij Lobith. Op basis van deze voorspelling blijven de coupures open. (Coupures zijn doorgangen in dijken voor verkeer die bij hoogwater gesloten kunnen worden).
Bij deze verwachte waterstand zullen vrijwel alle uiterwaarden en buitenpolders overstromen. Hierdoor heeft de rivier voldoende ruimte en zal het water niet significant hoger komen tegen de dijken.

Inspectie van dijken

Dijkbeheerders zijn intensief bezig met het inspecteren van de dijken langs de Waal en Neder-Rijn. Ze letten met name op schade veroorzaakt door dieren, drijfvuil en op wellen. Waar er een risico is voor de dijk, neemt het waterschap standaardmaatregelen. Op verschillende locaties zijn bijvoorbeeld wellen 'opgekist': een ring van zandzakken biedt tegendruk, waardoor het risico van de wel afneemt.

Klaar voor dijkversterking

Het waterschap meldt: 'Langs de Waal werken we aan het versterken van de dijken. Bij hoogwater onderbreken we tijdelijk de dijkversterkingen en treffen we enkele maatregelen. Bijvoorbeeld het bedekken van onvoltooide afritten met klei en het tijdelijk opvullen van graafwerkzaamheden met grond. Zo wordt de dijk gereed gemaakt voor deze hoogwatergolf. Na het hoogwater hervatten we de werkzaamheden.'

Actieve gemalen

De gemalen van Waterschap Rivierenland draaien op volle capaciteit om overtollig water af te voeren naar de grote rivieren. Het droge weer op Tweede Kerstdag en woensdag draagt hieraan bij. Om overlast te minimaliseren, verdelen peilbeheerders het water zo efficiënt mogelijk om kwetsbare gebieden te ontzien. Op veel locaties zijn waterbergingen in gebruik.
Elke dag beginnen met het laatste lokale nieuws? Schrijf dan in voor onze nieuwsbrief, klik hier!