Gebedsgenezer van der Wal zoekt dringend een nieuw onderkomen

18 jul , 10:33 Nieuws
schermafbeelding 2024 07 18 om 103721
Altena - Tom de Wal, een controversiële gebedsgenezer, zoekt dringend naar een nieuwe locatie voor zijn organisatie Frontrunners Ministries, die momenteel te klein is voor de snel groeiende beweging in Werkendam. Zo meldt BN de Stem.
De Wal beschrijft een nieuw pand als een tijdelijke oplossing totdat zijn plannen voor een grote kerk in Dussen gerealiseerd kunnen worden. Hij gaf dinsdagavond op het YouTube-kanaal van Frontrunners Ministries aan dat er ondanks intensieve zoektochten nog geen geschikt pand is gevonden en dat de tijd dringt.
Op social media deelde De Wal onlangs beelden van een mogelijke nieuwe locatie, maar zonder de exacte locatie prijs te geven. Tot nu toe heeft deze zoektocht echter geen succes opgeleverd.
Tom en zijn vrouw Femke richtten Frontrunners in 2016 op met een kleine groep mensen vanuit een gehuurd kantoorpand in Werkendam. De organisatie telt inmiddels 34 medewerkers, waarvoor het huidige kantoor te klein is geworden. "Het pand in Dussen bevindt zich nog in de vergunningsfase", aldus De Wal op YouTube. "Daarom moeten we tijdelijk ergens anders heen." Frontrunners Ministries heeft nog geen aanvullende informatie verstrekt over de verhuizing.
De beweging van De Wal is omstreden vanwege de overtuiging dat sterke geloofsovertuiging leidt tot rijkdom en gezondheid. Dit leidde tot Kamervragen en een oproep van voormalig minister voor Medische Zorg, Pia Dijkstra, aan mensen om klachten over ongegronde gezondheidsclaims bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd te melden. Tot nu toe zijn er vier meldingen ontvangen.
De beslissing over de bouw van de megakerk aan de Oude Kerkstraat in Dussen door de gemeente Altena kan nog tot 2025 op zich laten wachten. Op deze locatie staat momenteel het voormalige partycentrum De Rietpluim, dat door Frontrunners is aangekocht. De Wal wil dit pand slopen en er een grote kerk voor in de plaats bouwen. Buurtbewoners hebben echter een petitie gestart tegen deze plannen vanwege verwachte verkeersproblemen.
De gemeente heeft De Wal verzocht aanvullende informatie te verstrekken voor zijn aanvraag van een omgevingsvergunning. Deze informatie moet uiterlijk 31 augustus worden ingediend.
Zodra het dossier compleet is, heeft de gemeente maximaal zes maanden om een besluit te nemen, wat betekent dat de beslissing pas in 2025 kan vallen. Bij een positief besluit voor Frontrunners volgt nog een bezwarenprocedure. Bekend is dat er al bezwaarmakers zijn, die vervolgens een beroepsprocedure kunnen starten. Indien alle procedures positief verlopen voor Frontrunners, kan de bouw beginnen, mogelijk pas in 2026.
Het college van burgemeester en wethouders heeft recent een raadsinformatiebrief verstuurd over de voortgang van de bouwplannen van De Wal.
Foto: Still YouTube Frontrunners