Gebeten door een hond: wat kun je doen?

11 okt 2023, 13:00 Nieuws
shutterstock 491343199
In Nederland worden jaarlijks 150.000 hondenbeten geregistreerd, maar het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk een stuk hoger. Een mogelijk fok-en houdverbod voor bijtgevaarlijke honden ligt momenteel op tafel in de Tweede Kamer. Plastisch chirurgen sloegen eerder ook al alarm vanwege alle ‘reparaties’. Wat moet je doen als je gebeten wordt door een hond of jouw hond iemand bijt?

Hondenbeet

Er ontstaat vaak een discussie over of de hond nu aangelijnd had moeten zijn of niet. De regel hiervoor is, zolang je in de bebouwde kom loopt, moet je je hond aanlijnen. Buiten de bebouwde kom mag je hond loslopen, mits het gedrag van de hond dat toelaat.
Deze landelijke wet- en regelgeving wordt daarnaast aangevuld met regels die specifiek gelden in jouw gemeente. Deze lokale regels kunnen sterk van elkaar verschillen.

Wie is er aansprakelijk?

In bijna alle gevallen is het baasje van de hond die gebeten heeft, aansprakelijk voor zowel fysieke als mentale schade van het slachtoffer. Je kan een beet melden bij de gemeente of aangifte doen bij de politie. De gemeente kan er daarnaast voor kiezen om een meldpunt in te richten waar gedrag van een hond kan worden gemeld.

Hoe oplossen?

Een hondenbeet kan je in principe onderling oplossen. Is er sprake van een wond? Dan is het altijd raadzaam om een arts te bezoeken. Je loopt na een hondenbeet namelijk de kans op het oplopen van ziektes. Mocht je aangifte willen doen, dan is direct handelen noodzakelijk.
Hoe kan je het best handelen vlak na een hondenbeet? Volgens het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) is het van belang beeldmateriaal en getuigenverklaringen van de beet te verzamelen. “Vraag daarom aan omstanders of ze hun verhaal willen vertellen aan de politie, vraag eventueel contactgegevens en beeldmateriaal dat men gemaakt heeft en maak zelf foto’s van de schade”, aldus een woordvoerder van het LICG.

Op heterdaad

“Het is van belang om zo snel mogelijk de politie in te schakelen, want hoe sneller deze in actie komen, hoe groter de kans dat ze daadwerkelijk iets kunnen doen”, licht het LICG toe. Volgens een woordvoerder van de organisatie moet er sprake zijn van een ‘heterdaad’ om een hond in beslag te kunnen nemen of te laten testen. Het begrip ‘heterdaad’ wordt hierin breed opgevat. “Het betekent in elk geval wel zeer snel na de gebeurtenis. Wacht dus niet tot de volgende dag, maar neem zo snel mogelijk contact op.”
In ernstige gevallen kan je 112 bellen of 0900-8844. Wordt jouw hond gebeten door een andere hond? Bel dan 144, het meldpunt voor dierenleed.
“Verder kan er ook een melding worden gedaan bij de gemeente, die kan op basis van bestuursrecht (de APV) ook ingrijpen. De burgemeester kan dan bijvoorbeeld een muilkorf- en aanlijngebod uitvaardigen en soms ook een hond laten testen”, aldus de LICG.

Stappenplan

Wil je aangifte doen?
  • Noteer de gegevens van beide partijen en getuigen (naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres). Verzamel daarnaast informatie over het ras van de hond, leeftijd en aantal inentingen.
  • Omschrijf de gebeurtenis. Schrijf op wat er gebeurd is, in detail. Verzamel dus ook foto’s en video’s.
  • Doe een aangifte of melding. Je kan aangifte doen bij de politie als er sprake is van een ernstig bijtincident. “Wij horen soms dat de politie een aangifte niet wil opnemen, maar ze moeten dat wel doen dus dring daarop aan. Argumenten als ‘het was de eerste keer’ doen niet ter zake”, aldus het LICG. Mocht er volgens de politie geen sprake zijn van een strafbaar feit, dan kan je alsnog een melding maken bij de politie.
Bron: Radar