Gebruik je de knipperstand van jouw fietsverlichting? Dat kan je een boete opleveren

09 nov 2023, 13:57 Nieuws
shutterstock 1516462082
Shutterstock
Nu het weer steeds vroeger donker wordt, benadrukken organisaties als Veilig Verkeer Nederland en de Fietsersbond het belang van goede fietsverlichting. Het hebben van een lamp op je fiets is niet voldoende, hier zijn allerlei regels voor. Radar zet ze voor je op een rij.

Algemene regels voor fietsverlichting

Als fietser moet je in het donker en bij slecht zicht je lampen aanzetten. De overheid maakt hierbij onderscheid tussen vaste fietsverlichting en losse lampjes. In beide gevallen moet je wit of geel licht voorop je fiets hebben en rood licht achterop je fiets.
Ook moeten de lampen recht vooruit of recht achteruit schijnen en mogen ze niet knipperen. Bij knipperende verlichting is het voor andere weggebruikers namelijk lastiger om in te schatten hoe snel je rijdt. Ook zouden mensen het kunnen verwarren met het knipperlicht van een motor of scooter.

Extra regels voor losse lampjes

Als je losse lampjes gebruikt, komen daar nog wat regels bovenop. Zo mag er bijvoorbeeld niks over de lampjes heen hangen, omdat ze goed zichtbaar moeten zijn. Verder mag je de lampjes wel aan je rug of borst vastmaken, maar niet aan je hoofd, armen of benen. Tot slot mag je geen spaakverlichting of meerdere koplampen gebruiken.

Knipperstand kan je 60 euro kosten

Houd je je niet aan deze regels? Bijvoorbeeld omdat je een rood lampje als voorlicht gebruikt of omdat je de knipperstand aan hebt staan? Dan kan je dat een boete van 60 euro opleveren.
“Veel fietslampjes hebben een knipperstand, omdat dit meer aandacht trekt van verkeer in de omgeving.” Dat vertelt Leon van Strien in de podcast Alledaagse Vragen . Hij is technisch directeur bij Spanninga, een bedrijf dat fietsverlichting produceert.
De hoofdreden waarom deze knipperstand ooit is toegevoegd is dus om meer op te vallen. “Een bijkomend voordeel aan deze functie is dat een knipperend lampje minder stroom verbruikt en dus in principe langer meegaat.” Pas later is het gebruik van de knipperstand verboden.

Regels voor reflectoren

Niet alleen je fietsverlichting zelf moet aan allerlei eisen voldoen, ook voor je reflectoren gelden regels. Zo moet je een rode reflector op de achterkant van je fiets hebben. Deze mag bovendien niet in de vorm van een driehoek zijn.
Ook moet je witte of gele reflectoren op je velgen of banden hebben en vier gele reflectoren op de trappers. Heb je een van deze reflectoren niet? Dan kun je een boete van 40 euro krijgen.
Bron: Radar