Gemeente Altena gaat statushouders opvangen in Sleeuwijk

23 jun 2023, 12:00 Nieuws
screenshot 14
Sleeuwijk - Om te voldoen aan de wettelijke taakstelling van het huisvesten van statushouders, heeft gemeente Altena besloten tijdelijk statushouders te gaan huisvesten in het voormalige pand van Sovak aan Munnikenland 83-85 in Sleeuwijk. In het pand worden in het ene gedeelte 10-12 alleenstaande minderjarige statushouders opgevangen en in het andere gedeelte worden volwassen statushouders opgevangen, waarbij de gemeentelijke voorkeur uitgaat naar gezinnen.
Statushouders zijn vluchtelingen die de hele asielprocedure hebben doorlopen en in ons land een verblijfsvergunning hebben gekregen. Statushouders worden gekoppeld aan een gemeente en in 2023 dient Altena 157 statushouders te huisvesten. Op dit moment heeft de gemeente een derde hiervan gerealiseerd.
De alleenstaande minderjarige statushouders krijgen 24-uur per dag begeleiding door TMC Pro en staan onder toezicht van NIDOS.
De overige volwassen statushouders worden hier tijdelijk gehuisvest in afwachting van geschikte woonruimte elders in Altena. De gemeentelijke voorkeur gaat uit om hier gezinnen te huisvesten.

Zorgen voor menswaardige opvang

Door statushouders die in Altena komen wonen te huisvesten in een tijdelijke locatie, vermindert de gemeente op dit moment de druk op de woningmarkt. Hiermee blijft de woningmarkt open voor andere woningzoekenden. Wethouder van Hunnik: “We laten onze medemens niet in de kou staan en willen en moeten een bijdrage leveren aan een humane oplossing rondom asielopvang in Nederland. Het gaat tenslotte om medemensen die huis en haard hebben moeten verlaten. Wij willen hen een veilige opvangplaats bieden om tot rust te komen. Dat willen we én kunnen we doen op een manier die voor alle inwoners van Altena passend is.”

Gezamenlijke opgave Baronie: ‘samen vangen we het op’

De opvang van asielzoekers en statushouders doet de gemeente Altena niet alleen. In het district de Baronie (gemeenten Altena, Breda, Drimmelen, Etten-Leur, Geertruidenberg, Oosterhout en Zundert) wordt samen gezocht naar meer tijdelijke woningen entussenvoorzieningen, die ruimte moeten geven op de woningmarkt. Naast de huisvesting van statushouders, zoeken de gemeenten binnen de Baronie ook naar locaties voor de opvang van asielzoekers. Zo verdelen zij de verantwoordelijkheid over de hele regio en kan iedereen passend bij de eigen situatie een deel van de opgave invullen.