Pilot gestart voor verbetering waterkwaliteit Loevesteingracht in Woudrichem

16 feb , 16:51 Nieuws
versteeg av producties 3 1
Woudrichem - In 2019 uitte Hengelsportvereniging Groot Woudrichem bezorgdheid over de slechte waterkwaliteit van de Loevesteingracht in Woudrichem. Metingen toonden aan dat het zuurstofgehalte in de zomer significant daalde, wat resulteerde in vissterfte. Als mogelijke oplossing werd destijds het baggeren van de gracht overwogen.
Op 13 juli 2021 heeft de raad van Woudrichem een bestemmingsreserve van € 1.740.000 gevormd voor het baggeren van onder andere de Loevesteingracht. Echter, recentelijk uitgevoerd onderzoek heeft aangetoond dat baggeren geen duurzame oplossing is voor het waterkwaliteitsprobleem in de Loevesteingracht en zelfs de waterkwaliteit kan verslechteren.
Alternatieve maatregelen, zoals beluchting middels 'diffusers', zijn onderzocht. Uit het onderzoek blijkt dat beluchting een positief effect kan hebben op de waterkwaliteit en kostenefficiënt is. Daarom is besloten om een pilot op te starten met het toepassen van beluchting middels diffusers in de Loevesteingracht.
Deze driejarige pilot, met een looptijd tot 2027, heeft een budget van € 45.000. Gedurende de pilot zal intensief worden gemonitord en gerapporteerd over de resultaten. Hengelsportvereniging Groot Woudrichem wordt nauw betrokken bij de uitvoering van de pilot.
De raad van Woudrichem zal jaarlijks worden geïnformeerd over het verloop en de behaalde resultaten van de pilot. Na afloop van de pilot worden de resultaten geëvalueerd om te bepalen of de inzet van diffusers succesvol is en of de techniek ook toepasbaar is in andere wateren, zoals het Rijswijkse wiel.
De gemeente benadrukt het belang van deze pilot voor het verbeteren van de waterkwaliteit in de Loevesteingracht en mogelijk andere locaties in Woudrichem. De uitkomsten van de evaluatie zullen dan ook worden gedeeld met de raad en andere belanghebbenden.
Elke dag beginnen met het laatste lokale nieuws? Schrijf dan in voor onze nieuwsbrief, klik hier!