Schade aan je zonnepanelen: wie betaalt de kosten?

07 aug 2023, 16:04 Nieuws
shutterstock 278061698
Heb je zonnepanelen? Dan kan het voorkomen dat ze beschadigd raken tijdens een storm. Wie draait er in zo'n geval er op voor de kosten?

Zonnepanelen en opstalverzekering

Spullen die je niet zomaar weg kunt halen bij bijvoorbeeld slechte weersomstandigheden, vallen onder de opstalverzekering. Dat geldt dus ook voor zonnepanelen op het dak. Als zo'n verzekering niet is afgesloten door de VvE - bij mensen die in een appartement wonen is dit vaak wel het geval -, dan ben je als huiseigenaar verantwoordelijk voor het afsluiten ervan.
Huur je een huis, maar ben je niet zeker of de opstalverzekering goed geregeld is, dan kun je er ook voor kiezen om je panelen mee te verzekeren bij de inboedelverzekering. Ook kun je een aparte zonnepanelenverzekering afsluiten, maar die premie is vaak best hoog.

Welke regels hanteren verzekeraars?

Bij veel verzekeraars zijn zonnepanelen gedekt tegen de meest voorkomende vormen van schade, zoals hagel, storm en blikseminslag. Onzichtbare schade, zoals haarscheurtjes die kunnen ontstaan in de panelen, wordt echter niet door alle verzekeraars gedekt.
Het is belangrijk om je verzekeraar te informeren zodra je zonnepanelen er liggen. Het kan namelijk nodig zijn om het verzekerde bedrag aan te passen, aangezien de zonnepanelen bijdragen aan een waardestijging van je huis. Let op: verzekeraars hanteren bij stormschade vaak een eigen risico. De hoogte daarvan verschilt per woonverzekering. Een opstalverzekering is een voorbeeld van een woonverzekering.

Let op, er zijn beperkingen

Vind je het belangrijk dat je ook verzekerd bent voor misgelopen elektriciteitsopbrengsten als je panelen beschadigd zijn? Ook dan is het verstandig om nog eens goed in de polisvoorwaarden te kijken, want er zijn maar weinig verzekeraars die hier een vergoeding voor bieden.
Staan de zonnepanelen los van het huis, dan is de kans groot dat er geen of een beperkte dekking is vanuit de opstalverzekering. Goed om dit altijd even te checken bij de woonverzekeraar.

Schade aan derden

Valt een zonnepaneel van het dak en veroorzaakt het hierdoor schade bij iemand anders, dan valt dit onder de aansprakelijkheid voor particulieren (AVP). Hier zit meteen een flinke adder onder het gras. Is het paneel gevallen tijdens een gewone windvlaag, dan zit je goed. Maar gebeurt dit tijdens een storm, dan beroepen veel verzekeraars zich op overmacht, en keert de AVP niet uit.
Dan is natuurlijk de vraag: wanneer is er sprake van een storm? Daar hebben verschillende verzekeraars dan ook verschillende definities voor. De ene verzekeraar beroept zich al op overmacht bij windkracht 7. De andere doet dit pas bij windkracht 12.
Verzekeringsvergelijkingssites bieden vaak goede overzichten van de verschillen tussen de verschillende woonverzekeraars.