Te veel bacteriën in zwemwater Wijk en Aalburg, blauwalgen in de Kurenpolder

10 jul 2023, 13:01 Nieuws
download 134583 s1000x1000
Wijk en Aalburg - Met dit warme weer trekt iedereen graag naar het water om verkoeling te zoeken. Het is echter altijd verstandig om te controleren of het veilig is om te zwemmen.
Recent onderzoek heeft aangetoond dat er een overschrijding van de normen voor waterkwaliteit is vastgesteld in de Afgedamde Maas bij de Wijkse Waard. De aanwezigheid van de bacteriën IE en E-Coli wijst op fecale verontreiniging, wat betekent dat er mogelijk ziekteverwekkers uit uitwerpselen aanwezig zijn. Hoewel deze bacteriën zelf geen ziektes veroorzaken, is het belangrijk om voorzichtig te zijn.
De bronnen van vervuiling van veel zwemwaterlocaties zijn vaak bacteriën afkomstig uit uitwerpselen. Dit kan afkomstig zijn van mensen, maar ook van dieren. Bijvoorbeeld wanneer een grote groep vogels overnacht op een recreatieplas of wanneer een hond zijn behoefte doet op het strand en dit vervolgens in het water wordt gespoeld. Indirect kan het water ook besmet raken door afspoeling van mest van landbouwgrond.
Daarnaast is er afgelopen week blauwalg geconstateerd in de Kurenpolder, wat van invloed is op beide zwemlocaties daar. Als je besluit daar te gaan zwemmen, bestaat er een risico op huidirritatie en maag-/darmklachten.