Bevolkingsonderzoeken tegen kanker leveren jaarlijks miljoenen euro's besparing op

09 jul , 16:30 Nieuws
shutterstock_2598008001
Foto: Shutterstock

De drie landelijke bevolkingsonderzoeken naar borst-, darm- en baarmoederhalskanker redden niet alleen duizenden levens per jaar, maar blijken ook financieel voordelig voor de samenleving. Dat concludeert het Erasmus MC op basis van nieuw onderzoek naar de effectiviteit en kosten van de screeningsprogramma’s.

Door vroegtijdige opsporing kunnen behandelingen sneller starten, wat leidt tot betere overlevingskansen én lagere zorguitgaven. Volgens het Erasmus MC wordt jaarlijks naar schatting 216 miljoen euro aan zorgkosten bespaard, onder meer op dure kankerbehandelingen, huisartsbezoeken en fysiotherapie. Ook als de kosten van de screenings zelf worden meegerekend, blijft er een netto maatschappelijke besparing van ongeveer 60 miljoen euro per jaar over.

De meeste kostenbesparing wordt gerealiseerd bij de bevolkingsonderzoeken naar darmkanker en baarmoederhalskanker. Voor laatstgenoemde keek het Erasmus MC specifiek naar vrouwen die nog niet gevaccineerd zijn, omdat pas sinds 2023 ook gevaccineerde vrouwen worden uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek.

Het onderzoek onderstreept het belang van deelname aan bevolkingsonderzoeken, niet alleen voor de volksgezondheid maar ook voor de houdbaarheid van de zorgkosten.