Fikse nederlaag ACKC; sterk tweede deel

Rebound van Sven van der Ham

Almkerk / Middelburg – De Almkerkse korfballers kenden in Middelburg een valse start tegen het sterke Fortis. Fleur Harman verzwikte haar enkel na een minuut spelen en op dat moment waren de reservespelers nog niet gearriveerd. Bij een stand van 0-0 en een speeltijd van net 1 minuut had  het goed mogelijk geweest om even te wachten op de bijna gearriveerde reservespelers.

Scheidrechter De Pagter, die overigens wel erg amicaal met de Middelburgse ploeg om ging, dacht daar echter geheel anders over en verplichtte de Almkerkers om tijdelijk met drie spelers in een vak verder te gaan. De onfortuinlijke Hartman probeerde het nog wel even, maar kon absoluut niet meer op niveau presteren.

Het moet gezegd worden dat Fortis sterk profiteerde van dit buitenkansje. Ze wisten het nummerieke overtal maximaal uit te buiten en in no-time vijf maal te scoren en daarmee definitief afstand te nemen.

Enkele minuten later mocht Moniek van Suylekom direct bij aankomst haar opwachting maken om het viertal weer compleet te maken. Maar ondanks haar sterke optreden kon ook zij de Zeeuwse dadendrang in het eerste deel niet beteugelen. de toon van de eerste helft was al gezet. Een sterk Fortis maakte dankbaar gebruik van de kansen die door de verwarde Almkerkers geboden werden. De thuisploeg kon uitlopen tot maar liefst 10-1 na een kwartier spelen. ACKC was in deze periode duidelijk van slag. Vrije ballen werden kinderlijk eenvoudig verprutst en verdedigend was de ploeg onvoldoende scherp.

Maar in het tweede deel van de eerste helft zag je toch al een steeds gelijkopgaander strijd  ontstaan. Het kostte Fortis meer moeite om te scoren en ACKC begon mee te scoren. De rust werd bereikt met een afgetekende 15-4 tussenstand en daarmee was uiteraard de wedstrijd al gespeeld.

In de rust heeft coach van Houwelingen bij de ploeg kennelijk de juiste snaar geraakt. Er stond na de thee duidelijk een ander ACKC binnen de lijnen.

Voor deze wedstrijd had Van Houwelingen de gebroeders Sven en Emiel van der Ham bij elkaar in het vak opgesteld en in de verdediging draaide de tandem als een tierelier. Maar ook Tooske Verschoor en Sabine Meerman trokken zich op aan het niveau en in dit vak werden nauwelijks kansen meer weggegeven.

In het andere vak was Derrek Koekkoek binnen de lijnen gekomen. Koekkoek heeft in het begin even wat schoten nodig om het vizier op scherp te zetten, maar daarna is zijn afstandsschot een gevaarlijk wapen. Ook Aimee van Loon een speelde een heerlijke tweede helft groeide in de wedstrijd. De jonge Van Loon beschikt over een sterke rebound, maar kan ook verdedigend een tegenstander echt uitschakelen.

Fortis wilde doordrukken, maar kreeg daar gewoon de kans niet meer toe. Onder koude en van tijd tot tijd natte omstandigheden maakte de BakerTilly formatie er steeds meer een wedstrijd van. Verdedigend wist ACKC het spel van Fortis steeds meer te ontregelen en aanvallend kwamen er meer kansen. Het siert de ploeg dat ze na de ruime achterstand bij rust de draad weet op te pakken, veerkracht toont en er weer een echte wedstrijd van weet te maken. Dit overigens tot grote frustratie van Fortis coach Debbaut die zijn ploeg onophoudelijk aanspoort om door te drukken, maar geen resultaat ziet.

Met een goede aansteun van Sabine Meerman kan Emiel van der Ham een doorloopbal nemen, waarbij hij verkeerd wordt afgestopt. De strafworp zet hij, zoals we hem inmiddels kennen eenhandig om in een doelpunt. Een 20 seconden later scoort Fortis van afstand en brengt daarmee de stand op 17-5.

Met name het slotakkoord is voor de ACKC-ers. Met doelpunten van achtereenvolgens Derrek Koekkoek en Siebe de Vries (afstand) en een mooie actie van Sven van der Ham die door zijn broer Emielvan dichtbij  goed wordt afgerond geeft de ploeg van Van Houwelingen de stand nog een enigszins acceptabel aanzien.

Coach Van Houwelingen was achteraf duidelijk: ‘We hadden pech in het begin van de partij en de manier waarop de scheidsrechter daarmee om ging, maar Fortis is duidelijk een maatje te groot. Ik ben blij dat we het in het tweede deel goed oppakten en daarmee moeten en kunnen we verder’ aldus de realistische coach.

Doelpunten: Emiel van der Ham (3x), Tooske Verschoor, Derrek Koekkoek en Thijs de Groot (elk 2x), Siebe de Vries (1x).