Gemeente Altena presenteert Visie op Bibliotheekwerk 2025-2030

27 dec , 14:10 Cultuur
foto uitreiking visie bibliotheekwerk 1
Foto: Gemeente Altena

Almkerk – De gemeenteraad van Altena heeft de nieuwe beleidsvisie voor het bibliotheekwerk, getiteld Visie op Bibliotheekwerk 2025-2030, goedgekeurd. Deze visie, die afgelopen donderdag door wethouder Wendy van Ooijen werd overhandigd aan bibliotheekdirecteur Marian van der Wal, markeert de transformatie van de bibliotheek van een traditionele boekenuitleen naar een sociaal-maatschappelijke organisatie.

Rol van de bibliotheek in AltenaWethouder Van Ooijen benadrukt het belang van deze ontwikkeling: “De behoeften van onze inwoners zijn breder geworden. Naast lezen is er behoefte aan ontmoeting, van elkaar leren en het bespreken van actuele onderwerpen. De bibliotheek is daar dé plek voor. Met deze visie willen we ervoor zorgen dat ieder kind in Altena toegang heeft tot boeken en dat inwoners zich een leven lang kunnen ontwikkelen op het gebied van taal en digitale vaardigheden.”

Behoud van voorzieningenDe visie stelt dat het bestaande bibliotheeknetwerk – bestaande uit drie vestigingen en diverse service- en uitleenpunten – blijft bestaan. Dit netwerk speelt een cruciale rol in het bevorderen van leesvaardigheid en het verkleinen van laaggeletterdheid. “Kinderen voorlezen op jonge leeftijd geeft hen een belangrijke voorsprong in taal en leren,” aldus de visie. Tegelijkertijd biedt de bibliotheek ondersteuning aan volwassenen met trainingen en cursussen op het gebied van lezen, schrijven en digitale vaardigheden.

Directeur Marian van der Wal: verbindende krachtDirecteur Marian van der Wal ziet de bibliotheek als een belangrijke pijler binnen de gemeenschap: “We zijn allang niet meer alleen een plek voor het lenen van boeken. De bibliotheek is een ontmoetingsplek, een leeromgeving en een partner in het gemeentelijk sociaal-maatschappelijk beleid. Samen met de gemeente, onderwijsinstellingen en vrijwilligers ondersteunen we de inwoners van Altena.”

Ontmoeting en cultuurNaast taalontwikkeling en digitale geletterdheid is de bibliotheek ook een toegangspoort tot kunst en cultuur. Landelijk hebben bibliotheken drie grote opgaven vanuit het Rijk: het bevorderen van een geletterde samenleving, het ondersteunen van digitale vaardigheden via Informatiepunten Digitale Overheid (IDO’s) en DigiTaalhuizen, en het stimuleren van een leven lang ontwikkelen. Altena streeft er bovendien naar om het bereik van de bibliotheek verder te vergroten en laagdrempelige toegang te bieden aan alle inwoners.

De nieuwe visie schetst een toekomst waarin de bibliotheek niet alleen een bron van kennis blijft, maar ook een sociaal-maatschappelijke motor is voor de inclusieve ontwikkeling van de gemeenschap.