Burgemeester opent nieuwe radiostudio van PolderRadio

28 sep , 10:30 Nieuws
unnamed 3
Veen - Wat vorig jaar in februari begon als een hobbymatige zender vanaf de zolderkamertjes van een handje vol enthousiaste radiomakers, groeit inmiddels uit tot een succesvolle radiozender. Polder Radio ontgroeid letterlijk en figuurlijk de zolderkamers en is het laatste jaren uitgegroeid tot een volwaardige radiozender uit de gemeente Altena.
Zaterdag 28 september openen de enthousiaste radiomakers dan ook hun nieuwe radiostudio in Veen.

Doek gevallen voor OKE FM

Nadat het doek viel voor OKE FM, de voormalige lokale omroep voor de gemeente Aalburg, ontstond Polder Radio. “Nadat het op 1 februari plotseling stil was op de frequenties van OKE FM, besloten we met een klein groepje om een nieuwe radiozender te starten. Het duurde precies 4 dagen voor de nieuwe zender de lucht in ging.”, zo vertelt Henri Verhagen.
OKE FM, dat ooit begon als Aalburg FM, werd niet gekozen tot lokale omroep voor de gemeente Altena. Hierdoor verdween de zender uit de ether in de gemeente Altena en gingen zij nog een tijdje verder als lokale omroep in de gemeente Zaltbommel en Maasdriel. Veel luisteraars uit Altena bleven de omroep echter trouw. Voor die trouwe luisteraars was het dan ook een groot gemis toen de zender stilviel. "We vonden het jammer dat het bestuur destijds besloot te stoppen en ook niet de vrijwilligers de kans kregen om de zender door te starten of over te nemen. Daarom zijn we letterlijk maar gewoon opnieuw begonnen. Zonder geld, zonder apparatuur, maar wel met een hele gezellige club, veel enthousiasme en passie. En kijk waar we nu staan.", zo zegt initiatiefnemer Verhagen trots.

Ontwikkelingen PolderRadio

In het eerste jaar van Polder Radio gingen de ontwikkelingen hard. Er werd een app ontwikkeld waarmee luisteraars overal en altijd naar de zender konden luisteren. Zelfs in de auto kan men luisteren door de koppelingen met bijvoorbeeld Apple Carplay. Maar ook werd er geïnvesteerd in radiovormgeving. Wie anno 2024 luistert naar de zender heeft niet meer het idee dat dit een hobby project is. "We hebben echt ontzettend veel steun van sponsors en adverteerders uit de regio. Door hun steun kunnen wij elke dag Polder Radio een stukje mooier en beter maken.", aldus Henri Verhagen.
In zeer korte tijd heeft Polder Radio zich goed op de kaart gezet. Verhagen verteld:"Wij zijn echt de stem van de polder geworden. En dat merken we in alles. De reacties op onze uitzendingen, het aantal verzoekplaten, maar ook worden we nu ineens uitgenodigd voor allerlei evenementen om daar radio te komen maken. Maar ook gewoon de luisteraars die online luisteren blijven nog steeds wekelijks hard stijgen. En dat maakt dan het aantrekken van nieuwe sponsors en adverteerders ook weer een stuk makkelijker."Ook is inmiddels de club achter Polder Radio flink gegroeid. Waar vorig jaar het avontuur startte met 4 vrijwilligers, zijn dit er inmiddels 13 geworden.
En wat is dan de kracht van Polder Radio? "We zijn echt extreem laagdrempelig. De luisteraar ziet ons niet als radiomaker vanuit een ivoren toren. De luisteraar bepaalt zelf wat wij draaien en kunnen verzoekplaten aanvragen. Ze kunnen via Whatsapp in contact komen met de radiomakers, op die manier krijgen we veel mee van de luisteraars. De luisteraars zien ons echt als de vrienden van de radio.", zo verteld Verhagen.“In de discussie over welke zender de lokale omroep moest worden, werd er door lokale politici soms denigrerend gesproken over OKE FM als een plattelandszender. En die kritiek hebben we eigenlijk omarmd en is nu ons uithangbord geworden. Want ja politiek: we zijn maar een plattelandsomroep, maar dat is blijkbaar wel wat mensen willen horen.", aldus Verhagen. “Bij ons hoor je niet alleen de commerciële muziek, zoals je dat op alle andere zenders wel hoort. Wij draaien bijvoorbeeld ook Bertus Staigerpijp, Nico Haak, Mooi Wark, oude hits uit de jaren ‘70 en ‘80 en lokale artiesten zoals Bart van der Stelt. Uiteraard komen er af en toe ook wat vrolijke top 40-nummers voorbij, maar de variatie is onze grote kracht. De muziek die je bij ons hoort is heel erg gevarieerd en dat maakt Polder Radio zo uniek, die diversiteit hoor je nergens anders. Maar wanneer je Polder Radio ook aanzet, het klinkt wel altijd gezellig.”

Nieuwe radiostudio

Inmiddels is de online radiozender toe aan de volgende stap; een moderne nieuwe radiostudio. Op een kleine afstand van waar eerst de studio van OKE FM gevestigd zat, staat inmiddels de radiostudio van Polder Radio. De radiostudio is gezet op de plaats van Verhagens eigen bedrijf. “De keukentafel heeft plaatsgemaakt voor een volwaardige studio”, vertelt Verhagen. 
De nieuwe radiostudio was een belangrijke nieuwe stap voor Polder Radio. "We kregen steeds vaker van artiesten de vraag of ze langs konden komen in de studio. Dit was in een thuisstudio geen ideale oplossing. Daarnaast hing de omroep ook wel erg vast aan mij. Als ik niet thuis was, kon niemand bij de hoofdstudio zijn. Daarom werkt dit beter zo op een vaste plek", verteld Verhagen.
Trots laat Verhagen de radiostudio zien. "Groot is de studio niet, maar we moeten roeien met de riemen die we hebben. En wij krijgen natuurlijk geen cent subsidie", zo lacht hij. De studio is voorzien van de nieuwste apparatuur op het gebied van radio. Een grote digitale mengtafel vult de voormalige keuken van de ondernemer. "We hebben nu een ruimte waar we mensen kunnen interviewen, maar hebben ook telefonie goed geregeld via VOIP. Zonder het al te technisch te maken: maar we kunnen nu dus bellen met artiesten en luisteraars in hoge geluidskwaliteit, maar kunnen bijvoorbeeld ook audioberichtjes van onze luisteraars die binnenkomen op Whatsapp zo in de uitzending gebruiken. En dat maakt Polder Radio nog laagdrempeliger en toegankelijker."

Opening radiostudio

De nieuwe radiostudio van Polder Radio wordt aanstaande zaterdag feestelijk geopend door burgemeester Egbert Lichtenberg en wethouder Shah Sheikkariem. Aansluitend is er een feestelijke bijeenkomst voor alle vrijwilligers en sponsoren. Uiteraard is op de radio de gehele dag ook alles te volgen. 
"Het liefste hadden we de boel helemaal open gegooid, zodat ook de luisteraars een kijkje konden nemen. Maar daar is onze studio nu nog helaas te klein voor. Daarom maken we voor hen een leuk feestje op de radio!", zo verteld Verhagen.

En de toekomst...

In anderhalf jaar is Polder Radio goed gevestigd in het radiolandschap. En de toekomst? De enthousiaste radiomakers hopen dat de huidige groei zo doorzet. "Als we met dit enthousiasme en deze passie zo door kunnen bouwen, dan belooft Polder Radio nog een hele mooie toekomst te hebben. We hebben ook leuke plannen richting volgend jaar, maar daar kan ik nog weinig over zeggen”, houdt hij het spannend.