De huur van jouw sociale huurwoning mag elk jaar worden verhoogd. De precieze huurverhoging hangt af van je huidige huur en je inkomen van twee jaar geleden. Waarom kijken ze niet naar je huidige inkomen? En wat kun je doen als je nu minder verdient dan twee jaar terug?
Hoe werkt de inkomensafhankelijke huurverhoging?
Elk jaar mag de huur van je sociale huurwoning verhoogd worden. De precieze verhoging hangt af van je huidige huur en je inkomen van twee jaar geleden. Nu wordt er dus gekeken naar je inkomen van 2022.
Waarom gebruiken ze niet je huidige inkomen?
Om de huur per 1 juli te verhogen, moeten verhuurders vóór 1 mei de huurverhoging indienen bij de huurders. Dat vertelt Nicole Reijnen, woordvoerder bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Je moet namelijk minimaal twee maanden voor de voorgestelde ingangsdatum op de hoogte gesteld worden van de huurverhoging.
“De meeste verhuurders die gebruik willen maken van de inkomensafhankelijke hogere huurverhoging, vragen dan ook in februari of maart bij de Belastingdienst op in welke inkomenscategorie het huishoudinkomen van de bewoners valt.”
“En op dat moment weet de Belastingdienst nog niet hoe hoog het inkomen van de huurders in datzelfde kalenderjaar zal zijn”, vertelt Reijnen. “Er kan in de loop van het jaar namelijk nog van alles wijzigen in het inkomen van de bewoners.”
Waarom kijken ze naar je inkomen van twee jaar geleden?
“In februari of maart staat ook je inkomen van het voorgaande kalenderjaar doorgaans nog niet vast”, vertelt de woordvoerder verder. “Huurders kunnen immers tot 1 mei aangifte doen voor hun inkomstenbelasting over het voorgaande jaar.”
Op het moment dat de verhuurder jouw inkomen opvraagt bij de Belastingdienst, is jouw inkomen van vorig jaar dus nog niet bekend bij deze instantie. Je inkomen van twee jaar terug staat dan wel al vast bij de Belastingdienst.
“Om geschillen tussen verhuurders en huurders over de hoogte van het – nog niet vastgestelde of zelfs nog niet gerealiseerde – inkomen zoveel mogelijk te voorkomen, wordt dus het inkomen van twee jaar geleden gebruikt.”
Wat kun je doen als je nu minder geld verdient dan twee jaar geleden?
“Als het inkomen van een huurder is gedaald en de voorgestelde huurverhoging niet meer passend is bij het inkomen, is er de mogelijkheid om te corrigeren naar een huurverhoging die wel bij het inkomen past”, legt een woordvoerder van de Huurcommissie uit.
Je moet hiervoor een verzoek indienen bij je verhuurder met daarin:
- De kale huur die je nu betaalt (de huur zonder servicekosten)
- De lagere kale huur die je wilt betalen
- Hoeveel de huur volgens jou omlaag moet
- De datum waarop deze huurverlaging moet ingaan. Dit kan twee maanden nadat je het verzoek hebt ingediend.
- Een uittreksel van de Basisregistratie Personen waarin staat hoeveel mensen op jouw adres ingeschreven staan.
- De inkomensverklaring van de Belastingdienst van alle bewoners.
Huurverlaging werkt niet met terugwerkende kracht
Maar je kunt je huurverlaging ook alleen baseren op je inkomen van twee jaar terug, niet op je huidige inkomen. De woordvoerder vertelt: “Alleen het jaarinkomen dat door de Belastingdienst is vastgesteld, speelt een rol bij de jaarlijkse huurverhoging.”
Verdien jij nu minder dan in 2022 maar kun je nog geen inkomensverklaring van de Belastingdienst downloaden? Dan kun je ook dus nog geen verzoek tot huurverlaging indienen.
“De Huurcommissie kan namelijk niet op grond van één of meer maandinkomen(s) beoordelen of het huishoudinkomen van het lopende kalenderjaar tot onder de inkomensgrens daalt of niet”, aldus de woordvoerder. “En deze wet werkt niet met terugwerkende kracht.”
Elke dag beginnen met het laatste lokale nieuws? Schrijf dan in voor onze nieuwsbrief, klik hier!