Huishoudens waren het afgelopen jaar aanzienlijk meer kwijt aan
energie, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Op jaarbasis was een gemiddeld Nederlands huishouden in juni 630 euro meer kwijt aan energie dan in juni 2022. Dat is een stijging van bijna 40 procent.
Het gaat om een gemiddeld bedrag van 2.320 euro. Hoe dat kan? Hogere belastingen en leveringstarieven zijn de belangrijkste oorzaak van de prijsstijging. Doordat consumenten hun verbruik hebben verlaagd, wordt de prijsstijging voor een deel gedempt. Zonder deze besparingen was de rekening nog eens veertig euro hoger, berekende het
CBS. Wel lag de energierekening een stuk lager dan november en december 2022. Toen betaalden we jaarlijks gemiddeld 3.000 euro voor energie.
Verschillen per huishouden
De totale energierekening verschilt natuurlijk per huishouden. Het woningtype, het bouwjaar, de isolatiegraad en de grootte van de woning, het leefpatroon, het gebruik van apparaten en het stookgedrag zorgen voor grote verschillen in het energieverbruik.
Dit zorgt ervoor dat niet alleen de energierekening verschilt, maar ook in welke mate huishoudens profiteren van het prijsplafond.
Bron: Radar