Den Bosch - Het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) stopt met het standaard uitdelen van operatiemutsen aan patiënten voorafgaand aan een operatie. De kunststof haarnetjes bleken niet noodzakelijk voor infectiepreventie en zorgen jaarlijks voor een aanzienlijke hoeveelheid afval. Volgens het ziekenhuis worden met deze maatregel naar schatting zo’n 17.000 mutsen per jaar bespaard.
De beslissing is gebaseerd op landelijke SRI-richtlijnen voor infectiepreventie. Die stellen dat patiënten geen muts hoeven te dragen om een veilige en hygiënische operatie te garanderen. “Dat gaf ons de onderbouwing om ermee te stoppen,” aldus Thomas Illegems, unithoofd van de Centrale Sterilisatie Afdeling.
Bij operaties in het gezicht of aan het oor blijft het gebruik van een muts wel verplicht, om te voorkomen dat los haar in de wond terechtkomt. Patiënten met lang haar wordt gevraagd hun haar vast te binden met een elastiekje. Voor medisch personeel blijft het dragen van een operatiemuts verplicht.
De maatregel maakt deel uit van een bredere duurzaamheidsaanpak binnen het JBZ. Het ziekenhuis ontving recent het Gouden Duurzaamheidscertificaat van de Milieuthermometer Zorg. Daarbij hoort ook kritisch kijken naar het verbruik van medische hulpmiddelen. “Als we iets niet écht nodig hebben, schaffen we het af,” aldus Illegems. “Zo dragen we bij aan toekomstbestendige en milieuvriendelijke zorg.”