Politie en Omroep MAX starten landelijke campagne tegen oplichting door nepagenten

12 jul , 12:00 Nieuws
Politie
Foto: Politie

Het aantal meldingen van oplichting door nepagenten blijft fors toenemen. In de eerste helft van 2025 registreerde de politie al 6.496 incidenten, tegenover 8.329 in heel 2024. Vooral ouderen zijn slachtoffer van deze babbeltrucs, waarbij criminelen zich voordoen als politieagenten en waardevolle spullen proberen buit te maken.

Om ouderen beter te beschermen, lanceren de politie en Omroep MAX vanaf vrijdag 11 juli een landelijke waarschuwingscampagne onder het motto: “Is het een nepagent, of is het oké? Check het via 112!”. De campagne is bewust gestart bij het begin van de zomervakantie, omdat familieleden dan vaker afwezig zijn.

Volgens Sybren van der Velden Walda van de politie is het belangrijk om bij twijfel altijd 112 te bellen. “Zo kunnen we sneller in actie komen en is de kans groter dat we deze oplichters op heterdaad aanhouden.” De politie benadrukt dat zij nooit aan de deur komt om sieraden, geld of bankpassen op te halen.

De werkwijze van nepagenten begint vaak met een telefoontje of brief over zogenaamd gevaarlijke situaties in de buurt. Vervolgens komen ze aan de deur om waardevolle spullen “veilig te stellen”. Daarbij gebruiken ze soms echte namen, uniformen of attributen van de politie, wat de oplichting extra geloofwaardig maakt.

Wijkagent Mae Scheurink uit Oude IJsselstreek: “Ouderen zijn niet naïef, maar raken overrompeld. Het schaadt hun vertrouwen in de politie enorm.”

Dagelijks worden zo’n 35 van deze babbeltrucs geregistreerd. Het werkelijke aantal ligt vermoedelijk veel hoger, omdat veel slachtoffers geen aangifte doen uit schaamte. De campagne wordt ondersteund door tv- en radiospots, een flyer via het MAX Magazine en verspreiding door wijkagenten.

Omroep MAX-directeur Jan Slagter noemt de samenwerking essentieel: “Dit zijn mensonterende praktijken. We moeten ouderen beschermen én de daders stoppen.”