Stijn van Zon uit Wijk en Aalburg naar het EK Rolstoelhockey!

19 sep , 12:50 Sport
stijn van zon portret
Wijk en Aalburg/Arnhem – Stijn van Zon (24) uit Wijk en Aalburg maakt zich op voor een nieuwe uitdaging. Samen met het Nederlands Elektrisch Rolstoelhockeyteam reist hij van 21 tot 28 oktober naar Denemarken voor het Europees kampioenschap. Het team, onder leiding van bondscoach Dick Cochius, hoopt daar hun vijfde Europese titel in de wacht te slepen.

Stijn van Zon

Stijn van Zon heeft SMA type 2, een spierziekte die hem beperkt in zijn bewegingen, maar zijn passie voor rolstoelhockey kent geen grenzen. Hij begon al op jonge leeftijd met de sport en zijn talent bleef niet onopgemerkt. Al snel werd hij geselecteerd voor het nationale team, waarmee hij onder andere deelnam aan de Paragames, de Bever Dutch Nations Cup en het WK in Zwitserland. “Powerchair Hockey betekent heel veel voor mij. Het is voor mij eigenlijk de enige fysieke manier om echt al mijn energie kwijt te kunnen. En gelukkig vind ik het ook nog eens heel erg leuk om te spelen,” vertelt Van Zon enthousiast.

Rijke geschiedenis 

Het Nederlands team heeft een rijke geschiedenis en staat internationaal bekend als een van de topteams in het rolstoelhockey. In 2022 grepen ze net naast de wereldtitel, na een nipte nederlaag in de finale tegen Denemarken. Dit jaar krijgen ze de kans op revanche, en dat ook nog eens op Deense bodem.
Het Nederlands team is ingedeeld in Groep A, samen met Spanje, Zwitserland en Duitsland. De eerste wedstrijd staat gepland voor woensdag 23 oktober tegen Duitsland, een geduchte tegenstander. Bondscoach Cochius blijft echter positief: “We zijn er echt helemaal klaar voor.” Onder de vlag van de Nederlandse Floorball en Unihockey Bond (NeFUB) hoopt Oranje voor de vijfde keer Europees kampioen te worden.