Gemeente Altena en Oosterhout werken samen in dementieonderzoek

13 jun 2022, 12:47 Gemeente
shutterstock 1097589407
Thuiswonende mensen met dementie maken beperkt gebruik van de beschikbare dagactiviteiten. Ook in Oosterhout en Altena is dat het geval. De twee gemeenten werken samen om dit te verbeteren. Mensen met dementie hebben special zorg en begeleiding nodig. Deelnemen aan dagactiviteiten is belangrijk voor hen, maar ook om bijvoorbeeld de mantelzorgers te ontzien. De twee gemeenten willen dit verbeteren.
In beide gemeenten zijn er signalen dat thuiswonende mensen met dementie maar beperkt gebruik maken van het huidige aanbod aan dagactiviteiten. Ook de huidige data onderstrepen dat. In Oosterhout zijn er 1074 thuiswonenden met dementie, terwijl de casemanagers dementie (iemand die informeert, begeleidt, meedenkt, adviseert en zorg regelt) slechts 10% daarvan in beeld hebben. In Altena zijn er dat 962 waarvan 20% in beeld is.

Schetsen van het lokaal beeld en behoeftenonderzoek

Naast het schetsen van een lokaal beeld van de sociale en gezondheidssituatie van de doelgroep wordt er een behoeftenonderzoek uitgevoerd. Met het behoeftenonderzoek halen we informatie op over de wensen en behoeften van de doelgroep en zetten we dat af tegen het huidige aanbod van dagactiviteiten.
Belangrijk om naast het in kaart brengen van de wensen en behoeften van de mensen met dementie ook onderzoek te doen naar de sociale en gezondheidssituatie van de doelgroep. Hierin nemen we mee welke belemmeringen mensen ervaren om aan de activiteiten deel te nemen vanwege verschillen in achtergrond, cultuur of sociaaleconomische positie.

Samenwerking met veel partners voor een toekomstbestendig aanbod

Met verschillende partners binnen het Dementienetwerk zoals Surplus, GGD West-Brabant, en Alzheimer Nederland onderzoeken we hoe we voor een toekomstbestendig aanbod aan dagactiviteiten kunnen zorgen. Mensen met dementie of mensen die betrokken zijn bij dementie vragen wij deel te nemen aan het onderzoek.
Met dit project willen beide gemeenten werken aan een dementievriendelijke samenleving door samen te leren en zo veel mogelijk reguliere voorzieningen in te zetten die passen bij de wensen en behoeften. Naast het directe effect voor mensen met dementie heeft het ook een positief effect op de mantelzorgers. Zij hebben in de tijd dat degene voor wie ze zorgen deelneemt aan dagactiviteiten, tijd vrij om andere dingen te doen. Dat alles draagt eraan bij dat de mantelzorger het langer volhoudt.
Wethouder Clèmens Piena: “Het is belangrijk om een passend aanbod aan dagbesteding te hebben voor mensen met dementie. We kunnen op die manier inwoners in een vroeger stadium ondersteuning bieden en ervoor zorgen dat er minder snel problemen ontstaan. Daarnaast zorgen we met de juiste dagbesteding er ook voor dat de druk op mantelzorgers wordt verlicht.”
Wethouder Shah Sheikkariem: “Meedoen in de samenleving is belangrijk voor iedereen. En zo lang het kan juist ook voor mensen met dementie. Het onderzoek is gericht op de behoefte van de mensen met dementie. Op doe manier zorgen we ervoor dat iedereen zoveel mogelijk meedoet in de maatschappij. Dat hoort bij een vitale gemeente.”

Wilt u meedoen met dit onderzoek ?

Heeft u dementie? Bent u partner of familielid van iemand met dementie? Komt u in uw koor of sportvereniging leden met dementie tegen of verzorgt u al dagactiviteiten voor mensen met dementie? Wij zoeken mensen die mee willen doen met ons onderzoek. Heeft u belangstelling of vragen? Neem dan contact op met Sandra Krebber, projectleider ([email protected], 0183-516 601).