Maandagavond 22 mei organiseerde de
gemeente Altena een bijeenkomst voor lokale partners over opgroeien in een kansrijke Omgeving. Altena is één van de 36 gemeenten die investeert in een nieuwe preventieaanpak voor
jongeren.
Opgroeien in een kansrijke omgeving (OKO) betekend:
- een aanpak om jongeren gelukkiger en gezonder op te laten groeien en te voorkomen dat ze
gaan drinken, roken of drugs gaan gebruiken; - een meerjarenaanpak gericht op het creëren van een positieve, gezonde en veilige
leefomgeving voor jongeren van 10-18 jaar; - een wetenschappelijk onderbouwde aanpak en gebaseerd op een succesvolle werkwijze in
IJsland waar het middelengebruik onder jongeren flink is afgenomen - een aanpak die vraagt om samenwerking met en tussen lokale partijen.
De OKO-aanpak is gericht op het realiseren van een positieve omgeving voor de jongeren in Altena zodat ze minder of geen middelen gebruiken.
De opkomst van de bijeenkomst was goed. De circa 56 deelnemers waren lokale partners (of partijen?) én medewerkers van de gemeente die met/voor de jongeren werken . Er was een mooie mix van verschillende partners waardoor vanuit verschillende perspectieven het gesprek gevoerd werd. Middelbare scholen, kerken, sportverenigingen, Novadic-Kentron, dorpsraden, de jongerenraad en de adviesraad voor het sociale domein (BASDA) waren vertegenwoordigd.
Wethouder Sheikkariem opende de dialoogsessie “Uit het OKO-onderzoek is naar voren gekomen dat de ondervraagde jongeren aangeven zich veilig te voelen in hun omgeving. Daar ben ik blij mee. Helaas heeft een deel van de jongeren nog steeds mentale klachten door de corona-periode. Ook de vroege leeftijd waarop jongeren beginnen met alcohol – gemiddeld 13,5 jaar – is verontrustend. Tijdens de bijeenkomst werd duidelijk dat ook onze partners het heel belangrijk vinden om de jongeren in Altena in een kansrijke omgeving te laten opgroeien. Dat is fijn, want we hebben elkaar hierbij hard nodig!”
Na de opening vertelde het Trimbos instituut wat de OKO-aanpak betekent. En de GGD presenteerde de uitkomsten van het OKO-onderzoek dat in het najaar van 2022 is afgenomen onder 4e klassers van middelbare scholen in Altena. Vervolgens gingen de deelnemers uiteen in werksessies met als opdracht om speerpunten te kiezen waar we binnen de OKO-aanpak de komende jaren mee aan de slag willen. Er is een top 4 van speerpunten gekozen. Deze werkt de gemeente de komende tijd verder uit in werkgroepen.
De top 4 van speerpunten:
- Bewustwording van ouders over (gevolgen) van alcoholgebruik versterken, hen met elkaar in gesprek brengen en ondersteunen hoe ze hierover in gesprek kunnen met hun kinderen.
- Betere afstemming tussen scholen, tussen de middelbare scholen, van primair naar voortgezet onderwijs en tussen scholen en ouders.
- Meer vrijetijdsactiviteiten voor jongeren aansluitend bij hun eigen behoefte
- De ouders van jongeren samenbrengen en informeren vanuit een positieve insteek.