Lezing over naoorlogs Brabant in Nieuwendijk

14 okt , 11:10 Nieuws
shutterstock 2341865529
Shutterstock
Nieuwendijk - De Historische Kring Het Oude Land van Heusden organiseert op dinsdag 22 oktober een lezing met het thema ‘Van Jan de Quay tot nu: Het verhaal van Brabant na de oorlog.’
De lezing wordt gegeven door historicus Jan van Oudheusden in het Dorpshuis Tavenu, Singel 16a in Nieuwendijk. De aanvang is om 20.00 uur, met inloop vanaf 19.30 uur.
Van Oudheusden, voormalig historicus van Brabant en onderzoeksmedewerker aan de universiteit van Tilburg, zal tijdens de lezing ingaan op de grote veranderingen die Noord-Brabant na de Tweede Wereldoorlog heeft doorgemaakt. Hoewel het bij de aantreding van Commissaris van de Koningin Jan de Quay in 1946 leek alsof de vooroorlogse verhoudingen eenvoudig zouden terugkeren, zorgden de jaren zestig voor ingrijpende veranderingen. De vertrouwde wereld van de Brabanders werd op alle gebieden uitgedaagd door de modernisering, zoals op het gebied van economie, stedenbouw, het landschap, de rol van de kerk en de generatieverhoudingen.
Van Oudheusden zal bespreken hoe de Brabanders met deze veranderingen omgingen en een nieuw evenwicht vonden. Deze lezing biedt een kans om terug te kijken op de jaren van transformatie en om een ander Brabant te herontdekken dan dat van onze ouders en grootouders.