Nieuws van de gemeenteraad

17 aug 2023, 14:32 Nieuws
download 102228 s1000x1000
Altena - Onderstaand het overzicht met het laatste nieuws van de gemeenteraad.

29 augustus: Aanmelden Inloop

Wilt u een onderwerp aan de orde stellen bij de gemeenteraad? Dat kan van alles zijn: over de inrichting van uw wijk, over een initiatief dat u gestart bent of over een vereniging waar u actief bij bent. Vanaf 19:00 houdt de raad in het Gemeentehuis in Almkerk een inloop voor alle inwoners van Altena. U kunt zich hiervoor aanmelden bij de griffie: [email protected]

29 augustus: Altenaronde (beeldvormend)

Raadsleden krijgen tijdens de Altenaronde informatie over verschillende onderwerpen en raadsvoorstellen, waarover zij over een aantal weken zullen debatteren en/of besluiten.
De Altenaronde van 29 augustus vindt plaats in het gemeentehuis in Almkerk. De complete agenda en de bijbehorende documenten vindt u op: altena.raadsinformatie.nl (klik in de kalender op 29 augustus: Altenaronde).
Op de agenda staan onder meer (onder voorbehoud):
  • Bedrijventerreinenagenda Altena 2023-2027
  • Aanvullend Krediet Multifunctionele Accommodatie (MFA) Hart van Almkerk
  • Ruimtelijke plannen:

    • Koolmeespad-Dokter Esseveldlaan, Andel
    • Reygerboslaan 1, Giessen
    • Bestemmingsplan Witboomstraat 34, Veen

Wat is de Altenaronde?

In de Altenaronde vormt de raad zich een beeld over een onderwerp. Dit doet de raad door te luisteren naar inwoners, ambtenaren of andere sprekers.

Inspreken tijdens een Altenaronde?

Het is mogelijk om in te spreken tijdens een Altenaronde. Door in te spreken kunt u uw verhaal of mening over een onderwerp delen met de gemeenteraad. Het inspreken gaat dan over het onderwerp dat op de agenda van de Altenaronde staat.

Hoe werkt inspreken?

Wanneer u wilt inspreken, moet u dat vooraf aangeven bij de griffie. De griffie legt dan uit hoe het precies werkt. Tijdens de avond zelf kunt u plaatsnemen op de publieke tribune. Inspreken vindt plaats aan het begin van de bespreking van het onderwerp. De voorzitter van de bijeenkomst noemt uw naam wanneer u aan de beurt bent. Het is mogelijk dat raadsleden vragen stellen nadat u hebt ingesproken.

Verder op de agenda

  • 5 september: Altenatafel
  • 19 september: Raadsvergadering
  • 3 oktober: Kernbezoek Oudendijk

Wat verwacht de gemeenteraad in de tweede helft van het jaar te bespreken?

Aan het begin van het nieuwe politieke seizoen kijken we alvast verder vooruit. Welke onderwerpen verwacht de raad mogelijk in de tweede helft van 2023 te bespreken?
De onderstaande onderwerpen zijn nog onder voorbehoud. Ook is nog niet zeker in welke maand deze besproken zullen worden. Wilt u op de hoogte blijven van een of meer van onderstaande onderwerpen? U kunt dit aangeven bij de griffie via [email protected] .

Onderwerp Bespreken
Kaders locatie asielsopvang De raad bespreekt de voorwaarden en omstandigheden waaraan eventuele toekomstige locaties voor asielopvang moeten voldoen. Het college van burgemeester en wethouders kan aan de hand hiervan op zoek naar geschikte locaties.
Woonzorgvisie De woonzorgvisie heeft als doel dat kwetsbare doelgroepen (waaronder ouderen) in de gemeente Altena kunnen blijven wonen, bijvoorbeeld door te zorgen voor geschikte woningen. De gemeenteraad stelt dit beleidsplan vast (raadsvoorstel).
Beweegplaatsenbeleid (speeltuinen, sportplaatsen buitenruimte) Op welke manier willen we in Altena in onze woonplaatsen invulling geven aan plekken waar inwoners kunnen bewegen, sporten en spelen? Dat staat centraal in het Beweegplaatsenbeleid.
Advies aanwijzing lokale omroep 2024-2028 Elke vijf jaar wijst het Commissariaat voor de Media een lokale omroep aan voor Altena. Voor de komende vijf jaar staat dit opnieuw te gebeuren. De gemeenteraad brengt voor die tijd advies uit aan het Commissariaat voor de Media.
Preventief jeugdbeleid In het preventief jeugdbeleid staan plannen om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk kinderen en jongeren in Altena veilig, gezond en kansrijk opgroeien. De gemeenteraad stelt dit beleidsplan vast (raadsvoorstel).
Omgevingsvisie Hoe willen we dat ons gebied er op de lange termijn uit gaat zien? De grote lijnen stelt de gemeenteraad vast in de Omgevingsvisie.
Strategisch Accommodatiebeleid De gemeente kent veel (gezamenlijke) gebouwen en voorzieningen, bijvoorbeeld om elkaar te ontmoeten of om er te sporten. Hoe we daar de komende jaren mee om willen gaan, staat centraal in het Strategisch Accommodatiebeleid.
Beleidsplan schuldhulpverlening Een plan waarmee de gemeente Altena ervoor wil zorgen dat zo min mogelijk inwoners in de schulden terecht komen. En dat de juiste hulp geboden wordt aan inwoners die hun schuldensituatie niet kunnen oplossen. De gemeenteraad stelt dit beleidsplan vast (raadsvoorstel).
Inclusief Altena In Altena wordt gewerkt aan een visie op het thema inclusiviteit. Als eerste stap is onderzoek gedaan naar: hoe staat het met inclusiviteit in de samenleving? De gemeenteraad wordt geïnformeerd over de resultaten van dit onderzoek (raadsinformatiebrief).

Informatie en contact

Meer informatie over de gemeenteraad? Bijvoorbeeld wanneer en hoe de raad precies vergadert? Of wilt u een keer inspreken of gebruikmaken van de Inloop? Kijk op www.gemeentealtena.nl/gemeenteraad .
U kunt ook altijd contact opnemen met de raadsgriffie. Dat kan via:
telefoon: 0183 – 51 61 00
Bron: Gemeente Altena